Blog

Bankbeslag

zondag, juli 1st, 2018

In eerdere blogs is er verteld over loon-en boedelbeslag. Maar deurwaarders hebben nòg een pressiemiddel, namelijk bankbeslag. Eén van de naarste vormen van beslag. Het houdt in dat de bankrekening ineens helemaal wordt leeggehaald.

Het ontzettend vervelende eraan is, dat het niet vooraf wordt aangekondigd. Het vonnis van de rechter waarin de deurwaarder toestemming krijgt, komt altijd achteraf. Dat is bij een boedel- en loonbeslag vooraf, dan kun je nog contact zoeken en kijken hoe het onheil valt te voorkomen. Maar in dit geval kom je dus nietsvermoedend bij de bank nadat je salaris of uitkering is gestort en je rekening staat op nul. Erger nog, dit kost je geld, want de bank rekent administratiekosten.

Als bewindvoerder ben je er druk mee. Omdat het niet vooraf wordt verteld, kon je je cliënt niet voorbereiden of het geld veilig stellen. Met erg veel pech kun je je cliënt geen leefgeld uitbetalen die week, laat staan andere vaste lasten.

Ook in dit geval heeft de beslaglegger zich te houden aan het eerder genoemde VTLB, maar daarvoor moet dan eerst een verzoek worden ingediend. Ook bij de bank moet een verzoek worden ingediend tot het versneld vrijgeven van de rekening die onder het beslag valt. De bewindvoerder kan op dat moment ook niets met de rekening. De afwikkeling en het terugstorten van het VTLB duurt een paar dagen. Voor betaling van de vaste lasten geeft dat meestal geen héél erge problemen. Voor het leefgeld wel. Ook voor eerder afgesproken betaalregelingen is dit beslag rampzalig. Je kunt de regeling immers niet meer nakomen en dat kan grote gevolgen hebben.

Gelukkig komt deze vorm van beslag in de praktijk in verhouding niet veel voor.

Comments are closed.