Blog

Blijf ik nou zelf verantwoordelijk of niet?

vrijdag, oktober 21st, 2016

Regelmatig wordt gedacht dat iemand nog zelf verantwoordelijk blijft voor zijn financiën, ook al staat hij onder bewind. Daar kan soms grote paniek over ontstaan, zeker als blijkt dat schulden niet worden afgelost, of er een nieuwe schuld ontstaat.

In sommige gevallen ben je verantwoordelijk. Voor boetes bij voorbeeld. Je bewindvoerder maakt die tenslotte niet. Ook het afsluiten van abonnementen zonder overleg met je bewindvoerder is geen goed idee. Je weet dat je onder bewind staat en dat je dingen zult moeten overleggen. Uitgaven moeten wel in je budget passen. Als jij zelf besluit een abonnement ergens af te sluiten voordat je met je bewindvoerder hebt gepraat en daardoor komt je budget in de knoei, dan heb je daar schuld aan.

Ook het “vergaren van inkomen”, zoals dat zo mooi heet, is je eigen verantwoording. Je bewindvoerder kan geen geld voor je verdienen. En je afspraken bij je gemeente of UWV als je een uitkering hebt, zul je zelf moeten nakomen. Als je dat niet doet en het heeft een korting van je uitkering tot gevolg, is dat iets wat je zelf in de hand had. Het kan daardoor namelijk gebeuren dat je vaste lasten niet kunnen worden betaald.

Maar voor een aantal dingen ben je ook niet meer zelf verantwoordelijk. Als er inkomen genoeg is en vaste lasten worden niet betaald, is dat jouw schuld niet. Dan is het de schuld van de bewindvoerder. Als er geen huurtoeslag is aangevraagd terwijl jij daar wel recht op had, is dat de schuld van je bewindvoerder.

De enige geldstroom waar je volledig zelf verantwoordelijk voor bent, is een PGB (Persoons Gebonden Budget). In de wet staat dat dat altijd iets is wat op jou verhaald kan worden, als het verkeerd is uitgegeven, of niet verantwoord kan worden aan het zorgkantoor.

Leave a Comment