Blog

Hoogte van het leefgeld en extra geld

donderdag, februari 11th, 2016

Een vraag die we veel krijgen, is hoeveel leefgeld iemand gaat ontvangen per week/maand. Dat is heel verschillend. Het ligt eraan hoeveel geld er binnen komt en uit gaat. In het eerste gesprek kunnen we daar eigenlijk niets met zekerheid over zeggen. We weten dan nog te weinig over je situatie.

Het is de taak van de bewindvoerder om de vaste lasten (huur, gas, water, licht en ziektekosten) te betalen. Van wat er daarna over is moet iemand leven, maar ook andere dingen betalen. Bij voorbeeld het eigen risico van de ziektekostenverzekering.

Een bewindvoerder probeert zich wel te houden aan een normbedrag. Meestal is dat 40 euro per week voor 1 persoon en per gezinslid 10 euro erbij. Dus als je met vier mensen bent, is dat 70 euro in de week. Maar dat lukt alleen als er ook zoveel geld is om uit te geven, anders niet.

Elke bewindvoerder zal zijn cliƫnt graag een bedrag aan leefgeld willen betalen waar hij of zij makkelijk van kan leven, maar het lukt niet altijd. Zeker niet als een deurwaarder beslag op het inkomen heeft gelegd of de belastingdienst de huur- en/of zorgtoeslag inhoudt. Dit zijn een paar redenen, maar er kunnen er veel meer zijn.

Extra geld aanvragen kan daardoor ook lastig zijn. Als al jouw geld op is gegaan aan vaste lasten en leefgeld, blijft er weinig tot niets extra over. Dan kan je bewindvoerder ook niets extra uitbetalen. Is je inkomen wat hoger, dan zal dat meestal makkelijker gaan.

Je bewindvoerder kan dit altijd aan je uitleggen. Het is niet altijd leuk om te horen. Zeker niet als je graag een kadootje wilde kopen voor de verjaardag van iemand, of een keertje iets leuks wilde doen met vrienden. Of als je wasmachine kapot gaat. Maar je bewindvoerder heeft liever dat de huur/hypotheek van je huis betaald is zodat je een dak boven je hoofd hebt, dan dat je iemand een leuk kadootje hebt kunnen geven voor een verjaardag. Dat klinkt best logisch toch?

Leave a Comment