Blog

Vakantiegeld

zondag, mei 29th, 2016

Misschien wel één van de lastigste momenten per jaar voor bewindvoerders en cliënten in de samenwerking. Meestal heb je met je bewindvoerder afspraken gemaakt over vakantiegeld, op het moment dat je onder bewind kwam. Als je op het punt staat jezelf onder bewind te laten stellen, maak die afspraken dan vantevoren. Dan kan je niet teleurgesteld raken. Ervaring leert dat dit hèt moment per jaar is, dat cliënt en bewindvoerder het totaal oneens zijn over de besteding ervan.

Want ook al is het jouw geld, dan nog mag de bewindvoerder beslissen hoe het wordt uitgegeven. Alle geld/inkomen wat binnen komt op de beheerrekening op jouw naam is van jou, dat is een ding dat zeker is. Maar over de besteding ervan beslist uiteindelijk de bewindvoerder. Dat is zo bepaald door de rechter.

Ook hier zal je bewindvoerder je het beste gunnen, maar soms zijn de mogelijkheden er niet naar. Er kan een deurwaarder beslag gelegd hebben op je vakantiegeld, dan is het er domweg niet. Het kan voorkomen dat je dreigt te worden afgesloten van gas en/of licht, of je huis uit gezet. Gijzeling vanwege een CJIB boete komt regelmatig voor. Dan kan het gebeuren dat je bewindvoerder beslist dat een deel van je vakantiegeld (of misschien zelfs alles), besteed wordt aan zo’n noodgeval. Dat is in jouw belang, want het voorkomt erger. Bedenk dat dit noodgrepen zijn. Dat je bewindvoerder jou ook liever in de vakantietijd de mogelijkheid biedt om wat extra ruimte te hebben. Maar er bestaat dus helaas geen “recht” op vakantiegeld omdat het van jou is.

Waarschijnlijk valt het in de meeste gevallen mee. Meestal krijg je in elk geval een deel van je vakantiegeld om vrij te besteden. In sommige gevallen zijn er misschien mensen die alles krijgen. Dat ligt aan de afspraken die er gemaakt zijn en de ruimte die er is binnen je budget.

Leave a Comment