Blog

Voor ik onder bewind kwam waren mijn schulden lager, hoe kan dat nou?

zondag, april 3rd, 2016

Een groot deel van mensen die (nu) onder bewind wordt gesteld, hebben schulden. Vroeger was bewind juist een hulpmiddel om vermogen te beschermen. Tegenwoordig melden mensen zich eerder bij een bewindvoerder als ze in de problemen/schulden zitten. Negatief vermogen noemen we dat.

Vaak hebben mensen nog lang zelf geprobeerd alles te doen, maar lukte het echt niet meer. Of ze zijn door hun gemeente op het idee gebracht zich onder bewind te laten stellen. Als reden wordt soms aangegeven dat hun situatie stabiel moet zijn, zodat ze in aanmerking kunnen komen voor een schuldenregeling. Op het moment dat iemand de moed heeft gevonden zich te melden bij een bewindvoerder, is er meestal al veel schade. Veel achterstanden en veel schulden.

Soms kom je er na een tijdje achter, dat je schulden veel hoger zijn dan voor je onder bewind kwam. Kan dat? Mag dat? Je bewindvoerder ging dat toch allemaal regelen? Nou…..soms kan het niet anders. Soms lukt dat niet. Een bewindvoerder heeft (helaas) geen toverstaf, waarmee hij alles op kan lossen. Hij is daarin afhankelijk van jouw inkomen.

De oude schulden die er al waren van voor je bewind, kunnen inderdaad hoger worden. Als jij geen inkomen hebt om ze af te betalen, komen er administratiekosten, incassokosten en soms zelfs gerechtelijke kosten bij. Dat kan snel oplopen tot hoge bedragen. En verdrietig genoeg kunnen deurwaarders dan, ondanks bemiddeling van de bewindvoerder, nog steeds beslissen om jouw inboedel te verkopen, een gijzeling in te zetten of bankbeslag te leggen (dan is in één keer alle saldo op de bank weg, ook van je beheerrekening).

En dan kan het dus gebeuren dat er nieuwe schulden ontstaan. Je bewindvoerder had gewoon geen geld om je rekeningen te betalen. Ook blijf je wettelijk zelf verantwoordelijk ervoor te zorgen dat je inkomen hebt en houdt. Of je nou bijstand, Wajong, een baan of WW hebt. Er moet inkomen zijn om kosten te kunnen betalen. Als dat er niet is (om wat voor reden dan ook), kan de bewindvoerder ook geen rekeningen betalen.

Zo kan het dus gebeuren, dat je schulden inderdaad hoger worden.

Leave a Comment