Blog

VTLB

woensdag, juni 13th, 2018

Iedereen die te maken krijgt met een schuldenregeling (minnelijk of wettelijk) heeft ermee te maken. Het VTLB (Vrij Te Laten Bedrag). Dit is het bedrag wat je overhoudt om van te leven. Het gedeelte wat bestemd is voor je vaste lasten en je onderhoud. Alles boven dat bedrag zul je moeten afdragen aan de “boedel” tijdens je schuldenregeling. De boedel is de speciale rekening van de gemeente of WSNP bewindvoerder waar het geld ter aflossing van de schuldeisers op wordt gestort. Gemeente of WSNP zorgen ervoor dat schuldeisers worden betaald. Voor het berekenen van het VTLB wordt een speciaal programmaatje gebruikt.

Een kleine rekensom om het iets duidelijker te maken:

Stel je VTLB is 1000 euro. Je hebt een baan en verdient 1200 euro per maand. Er moet dan 200 worden afgedragen. Zowel in het minnelijke als wettelijke traject.

Stel je VTLB is 1000 euro. Je hebt een bijstandsinkomen of een betaalde baan die verdient op dat niveau. In het wettelijke traject hoef je niets af te dragen, want je inkomsten zijn dan lager dan je vastgestelde VTLB. In het minnelijke traject is er altijd een verplichte afdracht van 5% van bijstand. In dat geval moet er 49 of 50 euro worden afgedragen. Toeslagen van de belastingdienst tellen niet mee als inkomen.

Ook dingen als vakantiegeld, een erfenis, schenking of gewonnen lotto tellen mee tijdens een traject. Mocht je dus wèl aan een traject deelnemen maar geen bewindvoerder hebben die je financiële zaken regelt, overleg dan altijd voor de zekerheid met je contactpersoon. Dat is je schulddienstverlener bij de gemeente of je WSNP bewindvoerder. Anders loop je een achterstand in boedelafdracht op.

Comments are closed.