Blog

Wanneer is een bewindvoerder goed of slecht?

woensdag, april 27th, 2016

Dat is enorm verschillend per persoon. De één zal een bepaalde bewindvoerder enorm goed vinden, de ander zou diezelfde bewindvoerder heel slecht kunnen vinden. Bewindvoering gaat niet alleen om cijfertjes. Het gaat ook over contacten met mensen. En over karakters die bij elkaar passen.

In de praktijk hebben mensen de neiging een bewindvoerder “slecht” te vinden, als er een beslissing gemaakt wordt waar ze het niet mee eens zijn, of die ze niet snappen. Er komen gevoelens van boosheid of frustratie bij kijken. Dan is het moeilijk verschil te maken tussen die boze gevoelens en de beoordeling van het werk van je bewindvoerder. Dat je boos bent omdat je bewindvoerder al drie keer heeft gezegd dat er geen ruimte is voor een extra aanvraag, betekent niet dat je een slechte bewindvoerder hebt.

De dingen die een bewindvoerder belangrijk vindt om geld aan uit te geven (vaste lasten en waar mogelijk schulden), kunnen soms heel anders zijn dan de dingen die de cliënt belangrijk vindt (feestdagen, vakantie of een abonnement). Dat kan botsen. Jij wilt geld voor die verjaardag. Je bewindvoerder heeft toevallig net een afspraak met een schuldeiser gemaakt voor een betaling. Het geld kan maar één keer uitgegeven worden.

Praat hierover. Vaak kan een gesprek veel goed doen. Praat over hoe dingen die je dwars zitten, opgelost kunnen worden. Vraag om uitleg als je dingen niet snapt. Je bewindvoerder kan die altijd geven. Soms kan met kleine aanpassingen al een oplossing voor problemen gevonden worden. Of omdat je elkaar eens “live” ziet kunnen dingen al heel anders over komen dan bij voorbeeld in een mail. Dan kan je ergernis ineens weg zijn.

Slechte bewindvoerders zijn er vast, maar de meesten zullen je beste belang voor ogen hebben en daar naar eer en geweten naar handelen. Als je geprobeerd hebt te praten over dingen die je dwars zitten, of een klacht hebt ingediend en niet serieus wordt genomen, kan je naar de branchevereniging of rechter stappen om een klacht in te dienen. De rechter kan beoordelen of je klacht terecht is. Mogelijk zou daaruit kunnen blijken of een bewindvoerder echt slecht werk heeft geleverd.

Leave a Comment