Blog

De kosten voor bewindvoering

zaterdag, november 19th, 2016

Het is niet anders….bewindvoering kost geld. Op zich is dat niet raar, want je betaalt ook voor gebruik van internet bij je provider, of als de garage je auto moet repareren. Als iemand jou een dienst verleent, betaal je daarvoor. Zo ook voor een bewindvoerder. Die doet tenslotte je complete financiële administratie. Dat is dienstverlening.

Het tarief van een bewindvoerder wordt door de rechter bepaald en elk jaar wordt opnieuw gekeken hoe hoog dat tarief mag zijn. Een bewindvoerder mag dus niet meer rekenen dan die kosten per maand. Soms mag hij wel extra kosten vragen voor dingen die uitzonderlijk veel tijd en werk kosten. Denk hierbij bij voorbeeld aan de verkoop van een huis, maar er zijn meer dingen. De bewindvoerder zal dan eerst toestemming moeten vragen aan de rechter of hij deze kosten in rekening mag brengen bij degene die onder bewind staat. De tarieven per jaar zijn vindbaar op de site van de Branchevereniging BPBI: http://www.bpbi.nl/particulieren.html?p=223

Voor mensen met een laag inkomen (bijstand of wajong), is het een groot bedrag. Maar die mensen komen vrijwel altijd in aanmerking voor bijzondere bijstand van hun gemeente om die kosten te kunnen betalen. Ook de intake kosten. Voor die mensen werkt de bewindvoerder dus eigenlijk gratis. De bewindvoerder zal de bijzondere bijstand voor je aanvragen.

Voor de mensen met draagkracht wordt het anders. Die zullen een deel of alles, zelf moeten betalen. Ook de intake kosten. Het is handig om dit tijdens een kennismakingsgesprek te vragen, zodat je weet waar je aan toe bent. Het is voor te stellen dat het mensen tegen zou kunnen houden zich onder bewind te laten plaatsen. Aan de andere kant: bewind geeft ook veel gemak, omdat je je zelf eigenlijk alleen nog maar druk hoeft te maken over je leefgeld en of je je post op tijd doorstuurt. Dat is het misschien wel waard.

Leave a Comment