Blog

Loonbeslag

maandag, maart 27th, 2017

Loonbeslag is een maatregel die door een gerechtsdeurwaarder kan worden ingezet om een schuldenaar te dwingen openstaande schulden terug te betalen. Een incassobureau kan deze maatregel niet treffen. Wat zij wel kunnen doen, is de vordering doorgeven aan een gerechtsdeurwaarder zodat die beslag kan leggen. Maar een incassobureau zelf mag deze maatregel niet treffen.

Voor het toepassen van loonbeslag gelden wettelijke regels. Anders kan het gebeuren dat een deurwaarder veel teveel loonbeslag legt. Het heeft daarom altijd zin om je gegevens door te geven, maar als je onder bewind staat, zal de bewindvoerder dit doen. Die heeft tenslotte al je gegevens. Als jij die aan hem hebt gegeven in elk geval. En als hij weet dat de deurwaarder beslag wil gaan leggen.

Loonbeslag wordt altijd vooraf aangekondigd. Meestal sturen deurwaarders de brief die dat laat weten, ook naar de “schuldenaar”. Dat is degene die betalen moet. Als je thuis nog post krijgt, stuur het dan altijd door.

Nadat de goede gegevens zijn aangeleverd, maakt de deurwaarder een “VTLB” berekening. Dit is een afkorting voor “Vrij Te Laten Bedrag”. Dat is het bedrag wat iemand minimaal nodig heeft om van te kunnen leven en vaste lasten te kunnen betalen. In sommige gevallen zal het vakantiegeld draagkracht zijn en in sommige gevallen niet. Ook de belastingdienst moet zich aan deze regels houden. Als je een bijstandsuitkering hebt, is de regel dat er maximaal 10% beslag op het inkomen gelegd mag worden.

Dat je onder bewind staat, betekent niet dat deze maatregel niet meer zal worden toegepast als je schulden hebt. Als er binnen je budget niet genoeg ruimte is om dingen af te lossen, of er zijn teveel schuldeisers die geld zouden moeten krijgen, kan het zijn dat het toch gebeurt.

Je bewindvoerder zal in de gaten houden dat er eerlijk beslag wordt gelegd, dat er rekening wordt gehouden met een aantal vaste lasten en correcties, die staan allemaal in een VLTB berekening. Maar voorkomen kan in de meeste gevallen eigenlijk alleen als er betaald wordt. En dat lukt niet altijd. Als mensen veel schulden hebben, meestal niet zelfs.

Loonbeslag stopt, als de schuld volledig is betaald, als er een betalingsregeling is getroffen of als iemand door de schulddienstverlening in een schuldenregeling is opgenomen. In de komende blogs zal over diverse manieren van beslag en schuldenregeling wat meer worden verteld.

Leave a Comment