Blog

Over drie jaar ben ik toch van jullie af?

donderdag, januari 28th, 2016

Veel mensen denken dat beschermingsbewind hetzelfde is als een minnelijk schuldentraject bij de gemeente of een WSNP (schuldsanering) via de rechter. En dat het dus ook stopt als je geen schulden meer hebt. Dat is niet waar. In deze blog wordt het verschil uitgelegd.

Beschermingsbewind is iets anders dan een schuldenregeling. Een bewindvoerder is er om het geld van iemand te beschermen. Of dat nou veel geld of weinig geld is. Hij is er eigenlijk niet om de schulden van iemand te regelen. Hij krijgt er wel mee te maken, dat wel. Vooral met de post en deurwaarders die hun geld willen hebben. De bewindvoerder probeert de schuldeisers rustig te houden, zodat iemand de kans heeft zich aan te melden bij de gemeente voor een schuldentraject.

Betalingsafspraken kan een bewindvoerder wel afspreken met een schuldeiser als het uitkomt met je geld, maar een schuldenregeling (als er te veel schulden zijn) moet altijd worden aangevraagd bij je gemeente. Als je je hebt aangemeld met hulp van je bewindvoerder en je gemeente heeft besloten dat jij bent toegelaten tot een traject, duurt dat vanaf de start drie jaar. Tenminste, meestal. Heel soms vijf jaar, maar meestal drie.

Maar het bewind stopt daarna niet vanzelf. Het stopt, als de rechter zegt dat het stopt. De rechter heeft gezegd wanneer het begon en hij moet ook zeggen wanneer het weer stopt. Als je schulden zijn opgelost en je vindt dat je zelf weer goed met je geld kunt omgaan, kun je met je bewindvoerder een plan maken om jou langzaam weer alles zelf te laten doen. Als je dat weer goed kunt, kun je de rechter vragen je bewind te laten stoppen.

In een andere blog wordt hier wat meer over geschreven.

Leave a Comment